Niektórzy ludzie uważają, że trzeba się urodzić z darem gotowania, żeby się w tym wyróżniać.

Ale tak nie jest. Kształcąc siebie i zagłębiając się w temat gotowania, może stać się to czymś, w czym stajesz się lepszy. Ten artykuł może pomóc Ci rozwinąć umiejętności i dodać pewności siebie w gotowaniu.Podczas smażenia składników na patelni uważaj, aby nie przepełnić patelni zbyt dużą ilością jedzenia. Próba ugotowania zbyt dużo na raz obniży tylko temperaturę patelni i doprowadzi do parowania zamiast przyrumieniania. W razie potrzeby rozsądniej jest podsmażyć składniki w dwóch osobnych partiach, aby zachować jakość gotowania.Po usunięciu kukurydzy z kolby, zeskrob ją grzbietem noża. W ten sposób wydobędziesz z niego „mleko”. Skrop kukurydzę „mlekiem”, aby dodać smaku.Jeśli chodzi o gotowanie, dobrym nawykiem po przygotowaniu czosnku jest energiczne pocieranie rękami zlewu ze stali nierdzewnej przez około 30 sekund. To usunie niechciany zapach z twoich rąk. Pranie ich w mniej niż 30 sekund nie usunie całego zapachu.Posypywanie mąką formy do pieczenia wymaga wielu przepisów. Jest niezbędny do pieczenia, ale pozostawia nieatrakcyjną białą powłokę z boku ciasta. Zmień trochę przepis i użyj suchej mieszanki do ciast zamiast mąki. Nieatrakcyjny biały osad z boku ciasta zniknie.Być może poczułeś żal, gdy wyrzuciłeś spleśniałą pomarańczę lub cytrynę. Jak stać się lepszym kucharzem

Nie przecinaj zgniłej części i zjedz resztę.

Nigdy nie należy jeść ani trzymać owocu, na którym znajduje się pleśń. Powinieneś wyrzucić wszelkie zgniłe owoce, ponieważ pleśń wnika dalej niż gołym okiem. Gnijąca żywność może przenosić wiele patogenów, dlatego najlepiej unikać ryzyka.Jeśli planujesz zostawić kurczaka w piekarniku przez chwilę po upieczeniu, odejmij kilka minut od jego czasu pieczenia. Ponieważ kurczak nadal się piecze nawet po odjęciu go od źródła ciepła, może szybko wyschnąć w piekarniku, który jest wciąż gorący.Jest wiele rzeczy, które możesz zrobić z wyprzedzeniem, aby zaoszczędzić czas podczas przygotowywania posiłków. Przejrzyj swój przepis i ustal, które przedmioty można przygotować wcześniej i nie zepsuć. Istnieje wiele przepisów, w których można wykonać prace przygotowawcze na dzień przed rozpoczęciem gotowania. To może sprawić, że trudniejsze przepisy staną się łatwe, a skomplikowane – zabawą i szybkim przeżyciem.Granitowa powierzchnia doskonale nadaje się do rozmrażania zamrożonej żywności, zwykle zajmuje mniej niż połowę czasu potrzebnego do typowego rozmrażania na blacie, ponieważ granit pochłania zimno (i ciepło) umieszczonych na nim przedmiotów, dzięki czemu granit dosłownie „wysysa” chłód z Twoje mrożonki. Granit to również niesamowita powierzchnia do przygotowania ciasta po posypaniu odrobiną mąki. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na przerobienie swojej kuchni w granicie, sprawdź u sprzedawcy granitu kawałki złomu lub zleć wycięcie i wypolerowanie mniejszego kawałka za ułamek kosztów przebudowy kuchni.Jedną z zabawnych części nauki gotowania jest popisywanie się nowo odkrytymi umiejętnościami. Jeśli jednak gotujesz dla kogoś wyjątkowego, zostaw eksperymenty na inny dzień. Nie próbuj nowych przepisów lub nowych składników (lub, co gorsza, obu jednocześnie), kiedy gotujesz posiłek dla kogoś, na kim naprawdę chcesz zaimponować.Powiedziano już, że nie musisz urodzić się z darem gotowania. Jest to coś, o czym możesz się edukować i cieszyć się nim w miarę postępów. Mam nadzieję, że ten artykuł poszerzył Twoją wiedzę i zwiększył Twoją niezwykłą przyjemność z gotowania.