Wyższe plony roślin spożywczych można uzyskać dzięki zastosowaniu agrochemii w procesach rolniczych.
To z kolei może prowadzić do znacznie niższych cen żywności, która dostępna jest w powszechnej sprzedaży. Ponadto, jeśli żywność może być produkowana po niższych cenach, również ceny eksportowe mogą być niższe, a kraje mogą poprawić swoją konkurencyjność na światowym rynku żywności. Dodatkowo rolnicy zarobią więcej, jeśli uzyskują wysokiej jakości plony po niskich kosztach.
Co można zrobić, kiedy wystąpi zgnilizna twardzikowa w rzepaku?
Wielu rolników na całym świecie polega na środkach w celu maksymalizacji plonów. Możemy w ten sposób zwalczać owady, choroby oraz chwasty, które zagrażają plonom i mogą spowodować duże straty w zbiorach, jeśli nie są odpowiednio kontrolowane. Ważne jest również, aby rolnicy jak najefektywniej wykorzystywali grunty rolne, uzyskując większe zbiory ze swojej ziemi. W związku z tym stosowanie środków ochrony roślin i nawozów jest również kluczowe w tym względzie, ponieważ plony można w ten sposób zmaksymalizować.
Plonom zagrażają nie tylko szkodniki owadzie oraz chwasty, ale groźne mogą być również choroby grzybowe. Dodatkowo często choroby niezwykle trudno jest zauważyć, mogą one rozwijać się praktycznie bezobjawowo, jak na przykład zgnilizna twardzikowa rzepaku. Powoduje ona duże straty w plonach, łany rzepaku ulegają wyleganiu tuż przed okresem zbiorów, a straty mogą być zauważalne na całym polu. Łodygi rzepaku tuż po kwitnieniu są porażone, suche, ze sklerocjami w środku. Może się okazać, że zbiory w ogóle nie będą możliwe.
Do zakażenia zgnilizną twardzikową rzepaku może dojść przez glebę, jak również w wyniku uszkodzenia roślin przykładowo przez owady. Należy zatem odpowiednio wcześnie zastosować opryski fungicydami. Więcej na temat zwalczania zgnilizny twardzikowej w rzepaku możemy przeczytać na stronie https://miedzymiedzami.com/artykul/zgnilizna-twardzikowa-atakuje. Mamy zatem szansę na uratowanie plonów, o ile preparat zostanie nałożony najpóźniej na wczesnym etapie kwitnienia rośliny. Należy szczególnie uważać, aby nie nawozić gleby zbyt dużą ilością azotu, szczególnie po rozpoczęciu kwitnienia rzepaku.